torstai 3. marraskuuta 2011

Byebye Prague :(


Prahan graduloma on loppu, lähdin eilen. Olin surrut lähtöä jo kokonaisen viikon, mutta kotiin oli mentävä, ohjaaja odottelee, gradu ei ole valmis. Rob sai töistä aamupäivän vapaaksi ja heitti mut lentokentälle, ja voi miten surkeaa oli lähteä. Koko päivän reissaamisen jälkeen pääsin Frankfurtin ja Helsinki-Vantaan kautta Turkuun missä odotteli siskot ja Lauri herkullisten lohimedaljonkien kanssa! Oli kieltämättä kivaa tulla kotiin, kaikkia on ollut ikävä. Nyt ahkeraa opiskelua marraskuun ajan ja sitten nähdään mitä seuraavaksi tapahtuu.

tiistai 1. marraskuuta 2011

Lounas Marketan kanssa


Yhyy, tänään on mun viimeinen päivä Prahassa! Mutta tietysti ihanaa tulla kotiinkin. Saunaa, maksalaatikkoa ja kaikkia ihania ihmisiä on jo kovin ikävä. Lähetin ensimmäisen version gradusta tänään ohjaajalleni, jonka tapaan hiukan myöhemmin Suomessa. Harmillisen paljon puuttuu vielä - lähinnä johdanto, keskustelua ja päätössanat - mutta ne on saatava marraskuun aikana Suomessa kuntoon.

Vietin viimeisen Prahan lounaani kivassa seurassa kaverini Marketan kanssa. 

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Petrin hill


R meni tänään iltapäivällä golfaamaan ja mä menin sillä aikaa keskustaan kävelylle kuvaamaan syksyistä Prahaa. Ihan Prahan linnan lähellä on kuuluisa Petrin hill, Petrin kukkula? Jonka huipulla on miniversio Eiffelin tornista. Tornin huippu on samalla korkeudella Pariisin Eiffeltorni ja kiipesin sinne jalan koko hikisen matkan. Näkymät oli urakan arvoiset.

Reetalle hyvää syntymäpäivää!


lauantai 29. lokakuuta 2011

Zelenem Udoli


Oon ikävöinyt Turussa mm. hyviä lenkkipolkuja, mutta ei ne täälläkään huonoksi kakkoseksi jää. Käytiin tänään lenkillä viereisessä metsässä mistä aukesi hienot näkymät suoraan R:n kotihuudeille. Ja nyt jatkuu taas gradunkirjoitus asunnolla. Tekstiä on nyt noin 65 sivua, pari tärkeää osiota puuttuu vielä. Kirjoitan nyt kovaa vauhtia tiistaiaamuun asti jolloin ohjaajani Suomessa haluaa nähdä mahdollisimman valmiin gradun. 

perjantai 28. lokakuuta 2011

Kansallisteatteri


Tänään on Tsekkien itsenäisyyspäivä ja siis kansallinen pyhäpäivä. Mentiin kaupunkiin lounaalle ja kiertelemään muutamaan kauppaan. Viime viikolla mun istuskellessa sisällä gradua kirjoittaessa on näköjään tullut värikäs syksy!

Otin päivän kuvan auton ikkunasta meidän ajellessa Vltavajoen vartta. Edessä näkyy kansallisteatteri.

torstai 27. lokakuuta 2011

Ravintola Koliba


R:n aiti vei meidat tanaan slovakialaistsekkilaiseen ravintolaan nimelta Koliba. Mukava tunnelma, hyvaa ruokaa ja parhainta paikassa oli jousikvartetti joka soitti sakkijarvenpolkankin!

maanantai 24. lokakuuta 2011

Syrecky


Viime päivinä kuvat on jääneet hiukan vähemmälle, koska olen kirjaimellisesti istunut sisällä kämpässä gradua vääntämässä. Ensimmäinen deadline on viikon päästä, ja kuvaaminen on joutunut väistymään gradun tieltä :/

Laitan kuitenkin kuvan päivän piristyksestä joka on tällä kertaa herkullinen juusto. Poimin sen kaupan hyllystä kun se oli kivan näköinen ja sitten kuulin että se sattuikin olemaan kuuluisakin. Maistuu hyvältä ja haisee sitäkin paremmalta! Mulle on tehty suuri numero siitä miten valtavan voimakas haju tässä juustossa on mutta pieninkin juuston ystävä ymmärtää ettei tämä ole vielä mitään. Tätä juustoa tehdään niin perinteisin keinoin vieläkin että se varmaan rikkoo kaikkia nykyajan hygieniastandardeja ja EU yrittää siksi kieltää sen. Toivottavasti ei vielä onnistu, niin hyvää se on!

torstai 20. lokakuuta 2011

Kubistikahvila


Päivän kuva on otettu kännykällä, mutta siitä erottanee silti olennaisen, eli viinilasin, munkkirinkelin ja mun tyytyväisen ilmeen. Kävin eilen kaverini Marketan kanssa elokuvissa (opiskelijahinta 5 euroa ja englanninkielisiä elokuvia ei onneksi dubata tsekiksi, helpotus) ja sen jälkeen lasillisella kubistikahvilassa.
Rakennus rakennettiin 1912 ja on Tsekin tasavallan ensimmäinen kubistinen rakennus, nimeltään Mustan Madonnan Talo. Kahvilassa on tosi hauska 20-luvun tunnelma, ja mun oli pakko maistaa tyypillistä tsekkiläistä leivosta, joka on normaalisti pyöreä, mutta täällä muunnettu kubistimuotoon tottakai :)

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Brno


Lahdin kaymaan R:n kanssa Tsekin tasavallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa kun sille oli tanne tyomatka juuri sopivasti. Tanne on Prahasta noin 190km ajomatka ja se taittui katevasti moottoritieta pitkin. Valitettavasti tie on todella huonossa kunnossa, sita ei ilmeisesti ole suuremmin kunnostettu sitten toisen maailmansodan jolloin se tehtiin, ja kyyti oli valilla hyvinkin kuoppaista mutta perille paastiin.

Prahalaiset vihaa Brnolaisia jo silkasta periaatteesta ja kuulinkin yhta ja toista kaupunkien valisesta suhteesta. Taytyy silti sanoa etta ensivaikutelman mukaan ihmiset taalla vaikuttaa paljon iloisemmilta ja ystavallisemmilta kuin paakaupungissa. Kuvassa Brnon keskustassa sijaitseva kirkko englanninkieliselta nimeltaan St Paul and Peter's cathedral, joka ilmeisesti on kaupungin symboli.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Kacerov


On sanottava, että Prahan keskusta on todella kaunis, mutta kun siirtyy lähiöiden suuntaan, mieleen tulee sosialistiajat. Keskustan ulkopuolella on paljon valtavaa blokkikerrostaloa, pusikkoa ja töherrystä. Esimerkkinä tästä metropysäkkini Kacerov (kuvassa), missä graffiti koristaa harmaata betonia. 

perjantai 14. lokakuuta 2011

John Lennon wall


Jasminen ja mun päivän kaupunkikävely sisälsi tänään John Lennon-seinän eli muurin johon tsekit Lennonin kuoleman jälkeen 1980 on kirjoittaneet Lennonin sitaatteja rauhasta ja rakkaudesta. Sosialismin aikaan salainen poliisi yritti turhaan pitää seinää puhtaana (länsimaalainen popmusiikki oli kielletty tuohon aikaan) koska se taiteiltiin aina uudelleen. Nyt seinä on värikäs kokoelma mietelauseita jonka edessä jokainen nuori turisti ottaa facebook-profiilikuvansa. Mekin!

torstai 13. lokakuuta 2011

Näkymä vanhankaupungin tornista


Tänään kiertelimme Jasminen kanssa Prahaa ristiin rastiin ja huomattiin että pari päivää kaupungin keskustassa ei millään riitä kaiken näkemiseen. Päätettiin tarkistaa näkymät vanhankaupungin tornista ja huomattiin iloksemme että opiskelijahinta vierailulle oli vain kaksi euroa. Toisin kuin moniin muihin Euroopan torneihin, tähän ei onneksi tarvinnut edes itse kiivetä vaan hissi vei ylös asti. Lipunmyyntipisteestä jaettiin jopa suomenkielisiä ohjeita tornivierailua varten!

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Leipähylly


Se pitää sanoa, että Tsekeissä on erittäin hyvää leipää. Ne on jotain kokojyväsorttia missä on siemeniä pinnalla. Ei tietysti yhtä tummaa kuin Suomesta saa, mutta ei onneksi aivan valkoistakaan. Tässä todisteeksi Albert- ruokakaupan leipäosasto missä sämpylät maksaa noin 15 senttiä/kpl.

Meillä oli muuten Jasminen kanssa aivan mahtava shoppailupäivä. Viisi tuntia Arkady Pankrac-ostarilla ei meinannut riittää edes jokaisen kaupan näkemiseen! Pyysin Jasminea kommentoimaan ostoskeskusta tähän, mutta vastaus oli: "en voi, olen sanaton". Se riittänee!

tiistai 11. lokakuuta 2011

Jasmine tuli Prahaan!


Tätä päivää oli jo odotettu, Jasmine tuli nimittäin viiden päivän reissulle Prahaan. Tänäiltana ollaan vietetty vähän etuajassa Jasminen 19v. synttäreitä ja sen kunniaksi maisteltu tyypillistä tsekkiläistä hunajaviiniä sekä R:n äidin tekemää Godly-kakkua (kuvassa). Se on hyvää täytekakkua missä on kermavaahtoa, ananasta, persikkaa ja kookosta. Meillä on mahtava loppuviikko tiedossa shoppailun ja nähtävyyksien merkeissä!

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Wiener Rathaus


Wienin viikonloppu meni tosi kivasti. Lähdettiin tänään jo puoliltapäivin ajelemaan ja tultiin just takaisin Prahaan. Eilen kierreltiin Patrickin ja Lauran kanssa nähtävyyksiä ja mentiin illalliselle mahtavaan aasialaiseen ravintolaan missä sai tilata ruokalistalta niin paljon kuin halusi hintaan 16,90 euroa. Tänään tapasin wieniläisen New Yorkin kaverini Evan aamiaisella. Kaupungista jäi tosi mukava kuva, mutta harmi vaan että keli oli todella kylmä ja vettä tuli aika paljon.
Kuvassa Rathaus palmuineen jonka edustalla joimme paikallista burcakia ja kuumaa viiniä.

lauantai 8. lokakuuta 2011

Viikonloppu Wienissa


Parasta Keskieuroopassa on varmasti lyhyet valimatkat. Me lahdettiin viikonlopuksi Wieniin joka on neljan tunnin ajomatkan paassa Prahasta. Maisemat matkan varrella on syksyisen hienot ja reitti kulkee pienten kylien ja kaupunkien lapi.

Eilen illalla taalla oli valtavat tervetulobileet kaupungin uusille ulkomaalaisille opiskelijoille ja me mentiin sinne paikallisen kaverimme Patrickin kanssa. Myos Laura Suomesta oli kylassa. Oli kaikin puolin onnistunut ilta, niinkin onnistunut etta sangysta ylos paaseminen tanaan on tuottanut huomattavia vaikeuksia. Mutta kohta siis kaupunkikierrokselle!

torstai 6. lokakuuta 2011

Burcak


Nyt on se aika vuodesta jolloin Tsekeissä on tarjolla Burcakia. Se on juomaa, joka on tehty hiljattain murskatuista viinirypäleistä, lisäämällä sokeria ja antamalla käydä vähän aikaa. Lopputulos on hiilihydraattista viiniä ja simaa muistuttavaa juomaa jossa on noin 4-5% alkoholia. Sitä saa vain muutaman viikon ajan ja käsittääkseni vain Tsekeissä ja Itävallassa. Ja se on muuten tosi hyvää. Tässä Burcak-koppero jonka näin tänään ostoskeskuksen pihalla. 

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

maanantai 3. lokakuuta 2011

Václavin aukio


Matkaoppaissa ja joillain nettisivuilla luki että tänään pääsisi ilmaiseksi kansallismuseoon joten tein aamulla pienen reissun sinne. Perille päästyäni ilmeni että se olikin vanha tieto ja että käytännöstä on luovuttu. Suunnitelma muuttui siis ja käveleskelin ympäri kaupunkia, kävin Starbucksissa kahvilla ja kirjoittelin postikortteja.

Sitä ennen ehdein ottamaan pari kuvaa kansallismuseon portailta. Kuvassa suuri Václavin aukio missä mm. juhlittiin uuden Tsekkoslovakian tasavallan perustamista vuonna 1918 ja missä julistettiin kommunismin sortuminen vuonna 1989.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hieno näkymä


Olin tänään kävelylenkillä keskustassa. Yhdeltä sillalta oli tosi hieno näkymä kaupunkiin. Viikko Prahassa takana ja vielä ei päivälämpötila ole laskenut kahdenkympin alle. 

lauantai 1. lokakuuta 2011

Terezín


Me käytiin tänään autoretkellä Terezenín kaupungissa 40 km Prahasta. Kaupunki tunnetaan saksaksi nimeltä Theresienstadt ja on surullisen kuuluisa keskitysleiristään. Kaupunki on oikeastaan valtava linnoitus joka rakennettiin 1780-90 ja on 1800-luvulla toiminut enimmäkseen vankilana. Siellä on ollut vangittuna mm. Gavrilo Princip jonka laukauksesta Sarajevossa ensimmäinen maailmansota alkoi.

Toisen maailmansodan aikana Gestapo teki linnoituksesta keskitysleirin joka oikeastaan toimi lähinnä Tsekin juutalaisten läpikulkupisteenä muille keskitysleireille. Silti jo Terezeníssä kuoli 33 000 vankia sairauksiin, nälkään ja kidutukseen. Leirillä voi tänään kierrellä vankityrmissä, "toimenpidehuoneissa" ja suurella hautausmaalla. Paikka oli oikein mielenkiintoinen mutta mieliala tietysti synkistyi loppupäiväksi.

perjantai 30. syyskuuta 2011

Sisäpiha


Näkymä R:n parvekkeelta. Se asuu lähiössä nimeltä Vihreä Laakso, joka on linnuntietä noin 8km Prahan keskustasta. Tämä on suht uutta aluetta, ja aivan vieressä on metsä lenkkipolkuineen. Mutta maasto siellä näyttää niin kumpuilevalta etten ole vielä toimertunut testaamaan.

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Vapaapäivä


Tsekeissä on tänään kansallispäivää vastaava vapaapäivä ja suuntasin keskustaan. Kaunis ilma, 26 astetta lämmintä, turisteja joka puolella. Päivän kuva on turistikaupasta missä on myynnissä tusinoittain Praha-magneetteja.

tiistai 27. syyskuuta 2011

Strahov open air

Tämän päivän kuva on festareilta joilla olin. Kyseessä oli opiskeluvuoden aloitusbileet Prahan opiskelijoille, ja juhlijoita olikin paikalla kuulemani mukaan peräti 12 000. Takana näkyvällä lavalla soitti paikallisia bändejä ja festarialuetta ympäröi sosialistiaikana rakennetut betonihirviöt. Ne on opiskelija-asuntoja jotka majoittaa 7000 henkeä ja näyttää romahtavan hetkenä minä hyvänsä.

Kuva on otettu porukasta joka iloisesti poltteli vesipiippua keskellä festarikatua. Tunnelma oli kiva ja ilmassa tuoksui paistettu makkara ja slovakialainen pikaruoka.


sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Bramboracka

Hei! Olen tänä syksynä pitemmällä ulkomaanmatkalla Prahassa. Reissun suurempi tarkoitus on saada gradu valmiiksi ja lisäksi on kivaa nähdä vähän keski-Eurooppalaista syksyä. Sen kummempaa reissupäivyriä en tällä kertaa pidä, mutta kuvathan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Lienee soveliasta aloittaa kuvablogi tämän päivän päivälliselläni. Tässä siis perinteinen tsekkiläinen perunakeitto joka on tehty leivän sisään. Ihan hyvää ja maukasta, ja ravintolahinta vajaa pari euroa.